5850 авторів і 31 редактор відповіли на 28952 питання,
розмістивши 29771 посилання на 8900 сайтів, приєднуйтесь!

Вороги божі

РедагуватиУ обранеДрук

У 436 році в Карфагені проходив церковний собор. Одне з його постанов прямо стосувалося творів древніх філософів і медиків. Церква заборонила читати книги язичників, у тому числі і багату медичну літературу. Вона оголосила чарівними, чаклунськими, неугодними Богу та лікарські засоби, і водолікувальні процедури, яким греки, римляни та й слов'яни теж справедливо надавали великого значення.

Минуло кілька століть, і знову церковний собор, на цей раз Паризький, повторив заборону на засоби і методи лікування всієї попередньої медицини. У 1179 році для лікарів-чаклунів, які порушили його, ввели смертну кару на багатті. «Приписи язичницької медицини суперечать небесному знанню, пильнуванню і молитві», - пояснювали священики.

Якщо суперечать, то взагалі чи потрібно прислухатися до того, що радить лікар? Лікар і священик виявилися конкурентами біля ліжка хворого. І потрібно визнати, що середньовіччя давало більше прав служителю бога, ніж служителю Асклепія.

У XIII столітті церковний собор, що проходив в Латерані, заборонив лікарям давати ліки без ради священика. А якщо лікар безуспішно відвідував свого пацієнта вже двічі, наступного разу він зобов'язаний був привести з собою духовна особа, щоб той релігійними засобами надав більш дієву допомогу душі пацієнта і надав велику силу ліків. Якщо ж протягом трьох днів пацієнт не сповідається перед духовним батьком, лікар зобов'язаний припинити своє лікування під страхом позбавлення практики або вигнання з місця служби. І лікарі давали клятву, що вони зобов'язуються виконувати припис святої церкви.



Відомий проповідник християнства і захисник його інтересів Іоанн Златоуст, прозваний так за красномовство, наставляв свою паству: «Лежачи в ліжку, слід дякувати бога. Тому ми і християнами зовемся, щоб коритися Христу і не ходити до ворогів божим. Волхви і чарівники - то вороги божі. Краще нам померти, ніж піти до ворогів божим ». І наводив приклад багатостраждального Іова, про який розповідалося на сторінках Біблії. Ця людина стоїчно переніс всі хвороби, які насилав на нього всевишній на свій розсуд, але за тридцять вісім років хвороб Іов ні в кого, крім як у бога, не шукав зцілення.

Хто ж вони були, ці вороги, ці волхви і чарівники? Насамперед лікарі, лічця, всі, хто мав відношення і до медичного знання і до практиці.



Прийшовши на Русь, християнство принесло своє неприязне ставлення до народної медицини і сюди. У XII-XIII століттях священики на сповідях, де належало говорити правду духовній особі, неодмінно задавали віруючим такі питання: «У ліс по траву і по коріння не ходив єси? Не ходив чи до лікаря або до волхвам, або до себе приводив? Чи знаєш знахарство і чари? »

Знаменитий Нестор-літописець, служитель Києво-Печерського монастиря, вже на початку XII століття записав у одній з рукописів: «Всяк недугу і всяка язя (хвороба) отгоніма буває силою господньою». Вода зі святого Печерського колодязя вважалася лікувальною, для знаті ж додатково існувало особливий засіб: привілейованого хворого покладали на труну святого Феодосія, засновника Києво-Печерського монастиря.

...Не так вже й давно, наприкінці минулого століття, в Санкт-Петербурзі, в крамниці Мойера, що була на Гороховій вулиці, між Кам'яним і Червоним мостами, в будинку Таля № 20, в числі книг духовно-морального змісту п'ятим виданням вийшла брошура « Священик у лікарні ».

Сімсот років розділяють XII і XIX століття, і яких років, однак вони не додали нічого нового до повчань автора брошури. «Найбільш искуснейший лікар і кращі ліки без благословення божого тобі нічого не допоможуть», - говорить він з хворим. «Бог по великому своєму милосердю послав тобі хвороби, щоб нагадати тобі про них і змусити молитися про прощення гріхів через Христа рятівники», -к як це схоже на міркування Іоанна Златоуста про необхідність -Дякую БРДА, що послав хворобу!

Словом, радій, що ти захворів!



РедагуватиУ обранеДрук


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
» » Вороги божі